Д-р Милен Врабевски финансира визита на наш изследователски екип до Библиотеката

...
 Д-р Милен Врабевски финансира визита на наш изследователски екип до Библиотеката
Коментари Харесай

Д-р Врабевски финансира проучване в САЩ, което исторически изяснява българо-македонските спорове

 

Д-р Милен Врабевски финансира аудиенция на наш проучвателен екип до Библиотеката на Конгреса в Съединени американски щати. Целта на пътуването беше подпомагане на българо-македонската историческа комисия.

 

Екипът откри и сканира извънредно скъпи документи, отнасящи се до интервала към и след Първата международна война. Сред тях са и доклади за етническите такъми на Балканите по това време, а също по този начин и договор сред Гърция и Сърбия от 1913 година, подписан в навечерието на Междусъюзническата война.

 

По време на визитата са открити и повече от хиляда страници, имащи директно отношение към историческите полемики, свързани с Македония.

 

В документите категорично се означават демократичните устои на Царство България и стремежът към развиване и равнопоставеност сред цивилизованите страни. Обръща се внимание на характерностите на българския народ, неговата героизъм и воля, принос към международната просвета и развиване и смисъла й за геополитическата непоклатимост.

 

По отношение на националната еднаквост на македонците във всички отчети е маркирано, че „ българите съставляват болшинството от македонското население “.

 

Любопитен факт е, че в края на Първата международна война президентът на Съединени американски щати е желал да направи равносметка за протичащото се в Европа. Намерените документи по тематиката съставляват безпристрастен източник на информация, от който се вижда желанието на Съединени американски щати и администрацията на президента Уилсън да стигнат до истината и позитивните обстоятелства и заключения по тематиката.

 

Документите, които са извънредно скъпи, са в развой на проучване и резултатите от тях ще бъдат оповестени скоро.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР